strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika w sosie z róży
Składniki:
2 kg mięsa bez kości
100 g słoniny
1 łyżka masła
3-4łyżki konfitury z róży
sól
pieprz
1 kieliszek półsłodkiego wina
1 łyżeczka mąki
pół szklanki mocnego rosołu
1 łyżka smalcu. Marynata: 1 szklanka wytrawnego wina
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego
pieprzu
1 listek laurowy
ćwierć łyżeczki imbiru
6-8 ziarenek jałowca
otarta skórka z 1 cytryny
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
6-7 suszonych śliwek.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 4-5 dni w chłodne miejsce. W czasie marynowania często przekręcać. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, obłożyć wszystkimi składnikami marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec, często polewając marynatą, ok. 2 godzin. Miękką pieczeń pokroić w ukośne plastry, przełożyć na żaroodporny półmisek, trzymać w cieple. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, wymieszać z sosem spod pieczeni, przetrzeć przez sito. Dodać konfiturę z róży, kieliszek wina, wymieszać, zalać pieczeń, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton