strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Omlet kasztanowy
Składniki:
100 g kasztanów jadalnych 1 łyżka posiekanego selera 1 filiżanka podstawowego bulionu ź dziczyzny albo bulion z koncentratu 1 łyżeczka masła 2 łyżki 30% śmietanki 1 białko 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C. Kasztany naciąć wzdłuż na szerszej zaokrąglonej stronie, włożyć na 20 minut do piekarnika. Zdjąć z nich zewnętrzną i wewnętrzną skórkę, wrzucić je razem z selerem do garnka, zalać bulionem i ugotować na miękko. Przetrzeć do innego garnka i na małym ogniu, mieszając, nie-co pogotować. Następnie dodać masło i śmietankę, zdjąć z płyty i dodać jajko i żółtka. Dalej postępować we-dług opisu
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton