strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Udziec sarni po szwabsku
Składniki:
1 1/2 kg udźca z sarny
1 I maślanki 114 łyżeczki pieprzu - - 8 rozgniecionych jagód jałowca 5 obranych ząbków czosnku 30 g masła
3 łyżki oleju 4lyżki 30% śmietanki Do sosu: 1 kromka pokruszonego razowego chleba
1/8 I białego wytrawnego wina 2 łyżki soku cytrynowego 2lyżki ekstraktu z dziczyzny 1-2 łyżki paty pomidorowej 114 łyżeczki cukru
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Udziec włożyć do maślanki i marynować w chłodzie pod przykryciem dni. Wyjąć, odsączyć i osuszyć bibułą kuchenną, obrać z błon, trzeć pieprzem i jałowcem. Roz-grzać piekarnik do 195° C. Mięso zluzować trochę od kości i powtykać ząbki czosnku. W brytfannie rozgrzać masło i olej i obsmażyć opiec ze wszystkich stron. Polać koma łyżkami tłuszczu i piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie posmarować śmietanką. Resztę śmietanki dodać do sosu i piec przez lejne 30 minut, często mięso podając. Gotowy udziec zdjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym, na otwartym piecyku. Do sosu dodać razowy chleb, wino, sok owy, ekstrakt z dziczyzny i pastę pomidorową. Gotować mieszając. Dobrze zacierać pokruszony chleb. Przy-prawić cukrem, solą i pieprzem. Dodatek: Spatzle (szwabskie kluski).
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton