strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z dzika z migdałami
Składniki:
2 kg mięsa bez kości (udziec
łopatka)
sól
pieprz
150 g słoniny
1~ g masła
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
kromka suchego razowego chleba
pół szklanki czerwonego wina
50 g migdałów
2 utłuczone goździki; 2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, gęsto na szpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem. Następnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając wodą. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać starty chleb, wymieszać, rozprowadzić łyżką wody, dodać tłuczone goździki i śmietanę. Tak przygotowaną masą natrzeć wyjęte na chwilę mięso i wstawić je do piekarnika. Zapiekać, aż się zrumieni. Wówczas posypać usiekanymi drobno (obranymi ze skórki) migdałami, zalać czerwonym winem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton