strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarnia łopatka nadziewana kasztanami
Składniki:
1 sarnia łopatka około 1 I surowej zalewy z czerwonego wina (str. 30) 50 g masła 1 drobno posiekana cebula Do farszu: 125 g obranych
ugotowanych i rozgniecionych kasztanów jadalnych 100 g przerośniętego wędzonego boczku
pokrojonego w drobną kostkę 100 g wątróbki cielęcej
obranej z błon i drobno posiekanej 2 jajka
40 ml madery 1 obrana
drobno posiekana cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 8 łyżek posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 60 g bułki tartej Do sosu: 200 ml zalewy
1%4 łyżeczki cukru - 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny
Sposób przygotowania:
Odrąbać dolną część kości. Łopatkę włożyć na 24 godziny do marynaty i trzymać w chłodzie. Dobrze wymieszać składniki farszu. Zdjąć żylastą skórkę zewnętrzną (nie delikatną błonkę). Ostrym spiczastym nożem odciąć mięso tuszy przy kości (kość wyrzucić) i rozkroić jeszcze trochę, aby kawałek był szerszy. Jeśli powstała dziura, odciąć kawałek mięsa z innego miejsca i włożyć od strony wewnętrznej jako „łatę'. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Do środka łopatki nałożyć farsz, mięso zrolować i obwiązać nicią. W brytfannie rozgrzać masło i obsmażyć łopatkę ze wszystkich stron. Obok mięsa ułożyć cebulę i piec 60 minut, często polewając masłem. Gotową pieczeń trzymać w cieple. Do sosu dodać przecedzoną zalewę, cukier i ekstrakt z dziczyzny. Wygotować do połowy. Dodatek: kluski kartoflane
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton