strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Duszony mostek sarni
Składniki:
1 mostek sarni około 80 g chudego wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plasterki- -1 duża cebula obrana i pokrojona na cienkie plasterki 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 3 pomidory
sparzone
obrane ze skórki
pokrojone na plasterki 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki oliwy oliwek 30 ml czerwonego wytrawnego wina 30 ml bulionu mięsnego
Sposób przygotowania:
Mostek włożyć na 24 godziny do zimnej wody, wyjąć i osuszyć. Ostro-żnie wyciąć kości i mięso oczyścić od wewnętrznej strony, możliwie ze wszystkich błon (przede wszystkim żylastych). Tak samo postąpić ze stroną zewnętrzną. Mięso pokroić na kawałki 2 x 3 cm. Dno rondla wyłożyć plasterkami boczku. Na to kłaść plastry cebuli i pokrojone mięso. Posypać solą, pieprzem i papryką. Przykryć warstwą pomidorów posypaną maje-rankiem, skropić oliwą. Rondel postawić na 5 minut na płycie i smażyć, nie mieszając, po czym wlać wino i bulion. Nakryć pokrywą i na małym ogniu lekko dusić 45-55 minut.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton