strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Faszerowany mostek sarni
Składniki:
1 mostek sarni 300 ml surowej zalewy z czerwonego wina Do farszu: 1 łyżka oleju
2 łyżki masła 1 obrana i drobno posiekana cebula 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku 60 g oczyszczonych
drobno posiekanych pieczarek 1 łyżka masła 125 g wątróbki cielęcej lub z dziczyzny (obranej z błon i posiekanej) 30 ml koniaku 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki drobno posiekanego estragonu 50g świeżej zmielonej słoniny -i 20 g świeżej słoniny pokrojonej kostkę wielkości 1/2 cm 60 g szpinaku
umytego
przebranego
po usunięciu grubych łodyżek zblanszowanego
odcedzanego
wystudzonego i drobno posiekanego 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1I2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 20 g białego pieczywa okrojonego ze skórki i rozmoczonego w 40 ml bulionu 2 szczypty pieprzu 1 jajko
3/4 łyżeczki soli Pozostałe składniki: 1wymoczona wieprzowa siateczka 2 łyżki masła-- 200 mI bulionu mięsnego 30 ml koniaku 50 ml śmietany pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Ostrożnie wyciąć z mostka kości (możliwie nie przecinając mięsa) i włożyć mięso do marynaty na 24-36 godzin. Wyjąć, osuszyć i oczyścić ze wszystkich błonek (szczególnie żylastych). Położyć na stole wewnętrzną stroną do góry. Na patelni rozgrzać masło i olej, włożyć cebulę, czosnek i pieczarki. Lek-ko podsmażyć i dusić, aż cebula sta-nie się szklista. Przełożyć jarzyny do miski. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła i krótko obsmażyć wątróbkę, uważając, aby się nie przyrumieniła. Wlać koniak, odskrobać resztki z patelni i przełożyć wszystko do miski z cebulą. Dodać pozostałe składniki i dobrze razem wymieszać, Rozgrzać piekarnik do 185° C. Farsz rozsmarować na mięsie, zrolować je i zawinąć w siateczkę wieprzową. W brytfannie stopić masło i obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron, po czym wstawić do piecyka na 30 minut, często polewając tłuszczem. Wlać bulion i piec dalsze 30 minut, cały czas polewając mięso powstałym sosem, Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple, przy wyłączonym piekarniku. Sos dokładnie odtłuścić, domieszać koniak i śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i wygotować, aż będzie zawiesisty.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton