strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Medaliony z sarny po waldhucku
Składniki:
3 łyżki majonezu 4 plastry skośnie pokrojonej polędwicy (2-3 m grubości) 6 łyżek masła - . 4 kromki razowego chleba wielkości plastrów polędwicy 2lyżki oleju
pieprz i sól 3łyżki smażonych borówek
Sposób przygotowania:
Ukręcić majonez. Medaliony zbić lekko i uformować z powrotem. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła i zrumienić z obu stron kromki razowego chleba. Równocześnie na drugiej patelni, w reszcie masła i oleju, smażyć polędwicę, po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i przez następne 2 minuty dosmażyć po obu stronach. Kromki chleba ułożyć na półmisku, na nich medaliony, posolić i popieprzyć. Na wierzchu udekorować majonezem wymieszanym z borówkami. Dodatek: chipsy ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton