strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Polędwica z sarny po bałtycku
Składniki:
4 plastry polędwicy z sarny pokrojone skośnie (2-3 cm grubości) 21yżezki soku cytrynowego pieprz 2 szczypty curry 60 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w .kostkę 2 łyżki masa 2 łyżki drobno posiekanych listków pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej Do sosu: 40 ml madery 2 kopiaste łyżki pokruszonego razowego chleba 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 80 ml śmietany 2 łyżki oku cytrynowego sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry polędwicy zbić lekko i uformować. Skropić sokiem cytrynowym, posypać pieprzem i curry. Na patelni stopić boczek, dodać masło, zapienić i smażyć mięso po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać zioła i skórkę cytrynową i jeszcze raz po 2 minuty smażyć po każ-dej stronie. Mięso ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Do sosu wlać maderę. Odskrobać resztki z dna patelni. Wsypać pokruszony razowy chleb, dodać ekstrakt i śmietanę. Gotować, aż sos zrobi się zawiesisty. Przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, polać porcje mięsa. Dodatki: ryż i borówki.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton