strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzik w sosie wiśniowym
Składniki:
2 kg szynki
500 g wiśni
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
50g migdałów
3 łyżki cukru
skórka z cytryny
sól
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki. Pół szklanki białego wina
pół szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1 listek laurowy
po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 goździk
maleńki kawałek cynamonu
sól.
Sposób przygotowania:
W białym winie z octem zagotować mięso. Gdy miękkie, wyjąć. Wiśnie wydrylować, zalać szklanką czerwonego wina i szklanką wywaru z dziczyzny. Gotować pół godziny, następnie przetrzeć przez sito, lekko odparować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać drobniutko posiekane, obrane ze skórki migdały, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, utłuczony goździk i cukier, wlać przetarte wiśnie i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Pokrojone w plastry mięso ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton