strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie sznycle z grilla
Składniki:
2 sznycle z sarny
trochę pieprzu
1łyżeczka tymianku
2łyżki oliwy z oliwek
2pomidory
sól 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Grill rozgrzać do 270° C. Sznycle lekko zbić, posypać pieprzem i tymiankiem, położyć na talerzu, polać oliwą i odwrócić. Marynować w ten sposób przez 2 godziny, następnie nieco od-sączyć i razem z posmarowanymi oliwą pomidorami ułożyć na grillu. Kilkakrotnie odwracając piec 6 minut. Lekko osolić i posypać pietruszką. Dodatki: frytki i sałata.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton