strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie sznycle z grzybami
Składniki:
2 sarnie sznycle
lekko rozbite
trochę pieprzu
po 2 łyżki mąki i oleju
4 łyżki masła
150g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
sól 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Sznycle popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Smażyć sznycle po 2 mi-nuty z każdej strony. Równocześnie resztę masła stopić w rondelku i udusić na nim pieczarki. Sznycle osolić. Pieczarki wymieszać z pietruszką i pieprzem, rozłożyć na mięsie. Dodatki: połówki obranych i wydrążonych pieczonych jabłek, napełnionych borówkami. Banany smażone w maśle. Sos Cumberland INNY WARIANT Zamiast pieczarek można użyć tyle samo smażonego, pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, cebuli, białego pieczywa i grzybów.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton