strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Sznycle sarnie z kiszoną kapustą i owocami
Składniki:
6 sznycli z sarny 300 ml surowej zalewy - z czerwonego wina 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny lub innego mięsnego 8 łyżek 30% śmietanki sól i pieprz Do kapusty: 500 g kapusty kiszonej na winie ugotowanej dodatkowo z 250 g gruszek i 250 g jabłek
obranych i pokrojoną w kostkę
oraz 2 łyżkami pasty pomidorowej lub 1 łyżka przecieru z dzikiej róży
Sposób przygotowania:
Sznycle trzymać w zalewie 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć. Posmarować musztardą, posypać pieprzem i papryką, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć sznycle po 2 minuty z każdej strony. Wyjąć mięso z patelni, odlać większą część tłuszczu, dodać ekstrakt z dziczyzny i odskrobać resztki z dna. Do-mieszać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, krótko pogotować. Kapustę podać oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton