strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie steki na sposób rosyjski
Składniki:
2 steki z udźca
lekko rozbite pieprz
2 łyżki mąki 2 łyżki masła
2 łyżki oleju Do sosu: 50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę grubości 1/2 cm 2 rozgniecione jagody jałowca 50 ml madery 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny sól i pieprz 4 łyżki masła 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką
Sposób przygotowania:
Steki popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej i smażyć steki 3-4 minuty z każdej strony, wielokrotnie odwracając. Zdjąć, trzymać w cieple. Na patelnię wsypać kosteczki szynki i jałowiec i dusić 5 minut na średnim ogniu. Dolać maderę i ekstrakt. Zagotować, odskrobać resztki z dna, przy-prawić solą i pieprzem. Patelnię od-stawić na bok i włożyć do niej steki. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zrumienić po obu stronach kromki chleba. Steki położyć na grzankach i polać sosem. Dodatki: gotowany kalafior i wydrążone połówki pomidorów napełnione owocami w occie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton