strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie steki z grochem puree
Składniki:
250 g puree z zielonego lub łuszczonego grochu 2 steki z udźca
lekko rozbite
i pieprz - 2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju Do sosu: 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki koniaku
100 ml podstawowego bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego szczypta otartej skórki cytrynowej .. 1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Przygotować puree z grochu. Steki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3 minuty z każdej strony, kilkakrotnie odwracając. Wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić cebulę i pod-smażyć mieszając. Wlać koniak, od-skrobać resztki z dna, dolać bulion i wygotować, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok cytrynowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z płyty, sos rozmieszać z żółtkiem i polać nim steki. Podawać z puree grochowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton