strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Ragout z sarny II
Składniki:
Do marynowania: 500 g sarniego mięsa na rago0t
bez błon i żył
pokrojonego na kawałki wielkości 2-3 cm 1 I maślanki 10 rozgniecionych jagód jałowca 3 łyżki oleju 70 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w drobną kostkę 1 obrana i posiekana cebula 1 obrany
drobno posiekany ząbek czosnku 3 łyżki mąki
300 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 15 rozgniecionych jagód jałowca 1 2 liście laurowe 3 gałązki tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli 2łyżki keczupu
2 łyżki masła 300-g małych oczyszczonych pieczarek
Sposób przygotowania:
Zmieszać w misce mięso z maślanką i jałowcem. Odstawić pod przykryciem na 12 godzin do chłodnego miejsca. Następnie mięso wyjąć, szybko odsączyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i usmażyć bo-czek na chrupiąc, dodać cebulę i czosnek, zrumienić, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, dolać wino i bulion, tak aby przy-kryły mięso. Dodać zioła, przyprawy i keczup i na niewielkim ogniu dusić pod przykryciem 50-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć liście laurowe i tymianek, przyprawić na ostro. Na patelni rozgrzać masło, lek-ko podsmażyć pieczarki i udusić do miękkości. Wymieszać z mięsem. Dodatek: knedle lub puree ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton