strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Ragout z sarny III
Składniki:
60 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w kostkę wielkości 1I2 cm 500 g mięsa z sarny na rago0t
bez błon i żył
pokrojona na równe kawałki 4 łyżki mąki
3 1/2łyżki oleju 2 łyżki masła 6 szalotek obranych i pokrojonych w paseczki 1 obrany. drobno posiekana ząbek czosnku 300 ml podstawowego bulionu z dziczyzny lub 300 ml czerwonego wina
30 ml koniaku 2 listki laurowe 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka tymianku 12 łyżeczki posiekanego rozmarynu 3 łyżki soku cytrynowego 3 łyżeczki galaretki porzeczkowej 1/4 łyżeczki pieprzu
sól 4łyżki masła 4 kromki białego pieczywa z okrojoną skórką
Sposób przygotowania:
W rondlu usmażyć boczek na chrupiąc, wyjąć i odstawić. Mięso obtoczyć w mące.1 1/2 łyżki oleju i masło włożyć do rondla, zagrzać i szybko obrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć je do boczku. Do rondla znowu wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulki i czosnek. Wlać bulion i wino, odskrobać resztki z dna. Zagotować na małym ogniu i dodać pozo-stałe składniki. Dusić pod przykry-ciem 50-60 minut. Przyprawić. Na patelni rozgrzać masło i szybko usmażyć kromki chleba z obu stron. Po-dawać do mięsa oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton