strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Gulasz z sarniny
Składniki:
3 łyżki oleju
1 cebula obrana i pokrojona w paseczki 11/2 łyżeczki sproszkowanej średnioostrej papryki - 200 ml podstawowego bulionu z dziczyzny 200 ml czerwonego wina 1 obrany
drobno posiekany ząbek czosnku 3 plastry cytryny – 2 łyżeczki świeżego posiekanego majeranku 12 rozgniecionych jagód jałowca 1/3 łyżeczki cukru-. . . szczypta pieprzu
sól 500 g mięsa sarniego na gulasz
oczyszczonego z błon i żył
pokrojonego na nieduże
grube plastry 8 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
W rozgrzanym oleju usmażyć cebulę na złoty kolor. Oprószyć papryką i zaraz wlać bulion. Dodać wino i pozostałe składniki z wyjątkiem śmietany. Zmniejszyć ogień i pod przykry-ciem dusić 45 minut, po czym do-mieszać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton