| Potrawa: Sarnia wątróbka pikantna | |
| Składniki: 250g sarniej wątróbki
pieprz 5łyżek mąki 3 łyżki masła 3łyżki koniaku 100ml mocnego bulionu 3 łyżki galaretki porzeczkowej
3 łyżki soku cytrynowego 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
| Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyścić z błon, przeciąć wzdłuż i pokroić na małe plasterki. Z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i szybko usmażyć wątróbkę po obu stronach. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zawiesinę zalać koniakiem,
Wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z płyty i włożyć wątróbkę. Jeszcze raz chwilę pogotować.
INNY Wariant
Podać wątróbkę z kurkami lub inny-mi grzybami w sosie śmietanowym. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|