strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnia wątróbka pikantna
Składniki:
250g sarniej wątróbki pieprz
5łyżek mąki
3 łyżki masła
3łyżki koniaku
100ml mocnego bulionu
3 łyżki galaretki porzeczkowej
3 łyżki soku cytrynowego
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić z błon, przeciąć wzdłuż i pokroić na małe plasterki. Z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i szybko usmażyć wątróbkę po obu stronach. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zawiesinę zalać koniakiem, Wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z płyty i włożyć wątróbkę. Jeszcze raz chwilę pogotować. INNY Wariant Podać wątróbkę z kurkami lub inny-mi grzybami w sosie śmietanowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton