strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnia wątróbka po tyrolsku
Składniki:
3 łyżki masła 250 g sarniej wątróbki
bez błon
pokrojonej na małe paseczki
1 duża cebula
obrania i pokrojona w cienkie krążki 1 duży korniszon
pokrojony w drobną kostkę 3/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1/4 I wytrawnego czerwonego wina 3 łyżeczki rozgniecionych jagód jałowca . 3 łyżki mocnego bulionu 1/4 I kwaśnej śmietany pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać na patelni. Paseczki wątróbki szybko obsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć da-lej, aż wątróbka będzie gotowa. Wówczas wyjąć ją i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać korniszon, skórkę cytrynową, wino, jałowiec i bulion. Gotować, aż sos będzie zawiesisty. Domieszać śmietanę, zagrzać i chwilę pogotować. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać z wątróbką.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton