strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie płucka na kwaśno
Składniki:
1 I wody 30 ml octu - 40 ml cierpkiego białego wina 1 łyżeczka soli 1 cebula obrana i posiekana 2 pęczki włoszczyzny
oczyszczonej i grubo posiekanej szczypta pieprzu -8 ziaren gorczycy 4 rozgniecionych jagody jałowca 4 goździki 2 liście laurowe 500 g płucek sarnich
dobrze wymoczonych w zimnej wodzie 3 łyżki masła 3 łyżki mąki- 2 łyżki białego wytrawnego wina 2lyżki soku cytrynowego 2 łyżki galaretki porzeczkowe pieprz i sól - .... 100 ml kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Ocet, wodę, wino, sól, jarzyny, pieprz, gorczycę, jałowiec, goździki i liście laurowe zmieszać w garnku i zagotować razem. Włożyć płucka. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 50 minut, obracając mięso kilka razy. Płucka wyjąć, trochę przestudzić i na 12 godzin położyć pod deseczką z ciężarkiem. Wywar przecedzić przez gęste sitko. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając sporządzić ciemną zasmażkę. Dolać 1/2 1 wywaru z płucek, białe wino i sok cytrynowy. Gotować 30 minut. W tym czasie pokroić płucka jak cienki makaron, wrzucić do garnka i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić galaretką porzeczkową, pieprzem i solą, wy-mieszać ze śmietaną. Dodatek: knedle lub ryż.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton