strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Cynaderki z sarny na kwaśno
Składniki:
2 nerki sarnie
pieprz 2 łyżki mąki
30 g masła 1 obrana i drobno posiekana cebula 100 ml bulionu podstawowego -z dziczyzny 40 ml czerwonego wytrawnego wina
15 ml octu 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka keczupu - ..... sól i pieprz 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki
Sposób przygotowania:
Nerki moczyć przez 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją w tym czasie zmieniając. Osuszyć, obrać z błon, przeciąć wzdłuż, usunąć żyły, ścięgna i tłuszcz. Pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Rozpuścić masło i na średnim ogniu zrumienić plasterki po obu stronach, (wewnątrz nie powinny być różowe). Wyjąć i trzymać w cieple. W tym czasie na patelnię wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Dolać bulion, wino i ocet, gotować 5 minut. Przyprawić sokiem cytrynowym, keczupem, solą i pieprzem, domieszać śmietankę i wygotować, aż sos będzie gęsty. Zdjąć z płyty. Tuż przed podaniem włożyć cynaderki do sosu.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton