strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Cynaderki z sarny na kwaśno
Składniki:
2 nerki sarnie
pieprz 2 łyżki mąki
30 g masła 1 obrana i drobno posiekana cebula 100 ml bulionu podstawowego -z dziczyzny 40 ml czerwonego wytrawnego wina
15 ml octu 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka keczupu - ..... sól i pieprz 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki
Sposób przygotowania:
Nerki moczyć przez 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją w tym czasie zmieniając. Osuszyć, obrać z błon, przeciąć wzdłuż, usunąć żyły, ścięgna i tłuszcz. Pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Rozpuścić masło i na średnim ogniu zrumienić plasterki po obu stronach, (wewnątrz nie powinny być różowe). Wyjąć i trzymać w cieple. W tym czasie na patelnię wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Dolać bulion, wino i ocet, gotować 5 minut. Przyprawić sokiem cytrynowym, keczupem, solą i pieprzem, domieszać śmietankę i wygotować, aż sos będzie gęsty. Zdjąć z płyty. Tuż przed podaniem włożyć cynaderki do sosu.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton