| Potrawa: Sarnie serce na kwaśno | |
| Składniki: 1 serce z sarny 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
4łyżki mąki 3 łyżki masła 3lyżki oleju 3-4 cebule obrane i posiekane
1/8 I bulionu podstawowego z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 7 liści laurowych
1/8 I białego wytrawnego wina 1/4łyżeczki sproszkowanej
słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej musztardy
6 łyżek30% śmietanki sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Serce przeciąć wzdłuż i umyć. Usunąć tłuszcz, żyły i błony, pokroić w kostkę wielkości, 1 1/2 cm posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i olej, usmażyć na rumiano serce i cebulę, wlać bulion. Następnie dodać liście laurowe, wino i paprykę. Dusić razem 4-5 minut. Serce nie powinno być wewnątrz różowe ani też twarde. Domieszać musztardę i śmietankę, zagotować. Odstawić na bok, przyprawić solą i pieprzem.
Dodatek: puree ziemniaczane lub ryż. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|