strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie serce duszone
Składniki:
1 serce z sarny 1/4łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru szczypta ziela angielskiego 1 łyżka posiekanych listków szałwii 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
10 x 20 cm 5 łyżek oleju
3 łyżki masła 4cebule obrane i posiekane 2 obrane i posiekane ząbki czosnku 175 ml czerwonego wytrawnego wina 6 łyżeczek kaparów 4 łyżki esencji z dziczyzny lub mięsnej esencji 6 łyżek 30% lekko kwaskowatej śmietanki
sól
Sposób przygotowania:
pieprzem, imbirem, zielem angielskim i szałwią. Każdą połówkę serca owinąć plasterkiem słoniny i związać. Roz-grzać olej i masło, obsmażyć serce ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek. Usmażyć na złoty kolor. Wlać wino, zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić serce 20 minut. Następnie dodać kapary, koncentrat z dziczyzny i śmietankę, dusić jeszcze 10 minut. Zdjąć nitki i słoninę, pokroić serce na plasterki, sos przyprawić solą i polać nim mięso. Serce rozciąć wzdłuż, dobrze wymyć, oczyścić z żył, błon i tłuszczu, posypać INNY WARIANT Przyprawić sos pastą sardelową lub przecierem pomidorowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton