strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sarnie serce z grilla
Składniki:
1 serce z sarny
sól Do marynaty: 4 łyżeczki tymianku 4 łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku 60 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Serce przeciąć wzdłuż na pół, umyć, oczyścić z tłuszczu, żył i błon. Pokroić na plastry grubości 1 cm. Połączyć wszystkie składniki zalewy, wymieszać je z plasterkami serca i marynować co najmniej godzinę. Następnie piec na grillu, z każdej strony 4 minuty. Pod koniec pieczenia trochę posolić.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton