strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z zająca na sposób francuski
Składniki:
Comber i uda
500 g słoniny
po 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
po 1 łyżeczce zielonego tymianku i estragonu (bądź po pół łyżeczki suszonych ziół)
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu
sól
2 drobniutko pokruszone listki laurowe
1 kieliszek koniaku.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości mięso pokroić na cienkie zraziki, słoninę pokroić w cienkie plastry, cebulę drobniutko posiekać. Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny. Układać warstwami zraziki zajęcze, każdą warstwę przesypując pozostałymi składnikami. Na wierzchu ułożyć warstwę słoniny, posypaną przyprawami, mocno przycisnąć, skropić koniakiem. Formę szczelnie zamknąć. Gotować na parze ponad 3 godziny. Podawać na zimno.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton