strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pasztet z zająca na sposób francuski
Składniki:
Comber i uda
500 g słoniny
po 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
po 1 łyżeczce zielonego tymianku i estragonu (bądź po pół łyżeczki suszonych ziół)
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu
sól
2 drobniutko pokruszone listki laurowe
1 kieliszek koniaku.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości mięso pokroić na cienkie zraziki, słoninę pokroić w cienkie plastry, cebulę drobniutko posiekać. Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny. Układać warstwami zraziki zajęcze, każdą warstwę przesypując pozostałymi składnikami. Na wierzchu ułożyć warstwę słoniny, posypaną przyprawami, mocno przycisnąć, skropić koniakiem. Formę szczelnie zamknąć. Gotować na parze ponad 3 godziny. Podawać na zimno.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton