strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z sarniej lub jeleniej wątróbki
Składniki:
DLA 6-8 OSÓB Do farszu: 1 łyżka masła 1/2 obranej
drobno posiekanej cebuli 1 obrany
drobno posiekany ząbek czosnku 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 300 g sarniej wątróbki - oczyszczonej z błon i żyłek
2 razy przemielić przez maszynkę 300 g chudej wieprzowiny
2 razy przemielonej 175 g słoniny
2 razy przemielonej 2 kromki białego pieczywa okrojonego ze skórki i namoczonego w 75 ml śmietany 2 jajka
1 1/2 łyżeczki pasty sardelowej 40 ml kornaku
50 ml madery 2 łyżeczki soli ziołowe 60 g peklowanego ozora
pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 250 g kruchego ciasta 30dag cienkich plasterków świeżej słoniny do wyłożenia formy 1 ubite białko
1 żółtko rozmącone ź bardzo małą ilością wódy
Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło. Udusić na jasno cebulę i czosnek, dodać pietruszkę, poddusić chwilę razem i wystudzić. Składniki farszu włożyć do miski, bardzo dokładnie wymieszać i pobić drewnianą łyżką. Wstawić pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Czworokątną formę do pasztetów wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować. Spód i boki formy wyłożyć ciastem, (zawsze zaczynając wykładanie ciastem od dna), dodając 1 cm ciasta na każdym brzegu formy. Resztę odciąć nożem (najlepiej w jednym kawałku) i zostawić. ułożone w formie ciasto lekko przycisnąć i na rogach mocno skleić. Wystające górne brzegi przewiesić na zewnątrz. Następnie luźno ułożyć plastry słoniny w taki sposób, aby także zwisały nieco ponad brzegiem. Włożyć farsz i wygładzić powierzchnię. Plastry słoniny założyć na farsz. Całość powinna być przykryta słoniną. Zwisające brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz. Z reszty ciasta zrobić pokrywę i brzegi skleić białkiem. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła uchodzić para. Dla wzmocnienia ułożyć wokół otworu pasek ciasta. Z resztek ciasta wyciąć ozdoby i również przylepić je białkiem na powierzchni. Całą powierzchnię posmarować żółtkiem. Uformować kominek z folii aluminiowej i wsadzić go do otworu w cieście. Piec 1-1 1 /2 godziny.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton