strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Udziec jeleni pikantny
Składniki:
Do marynaty: 112 łyżeczki soli ziołowej 4 rozgniecione jagody jałowca 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka pasty sardelowej 1 kg udźca z jelenia bez kości i błon 2 łyżki masła 100 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości l/2 cm 2 duże cebule
obrane i drobno posiekane 100 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml bulionu mięsnego Do sosu: 50 ml czerwonego wicia 2 łyżki galaretki porzeczkowej 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny 118 I madery sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nimi mięso i odstawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 175°C. W brytfannie rozgrzać masło i stopić boczek, aby był szklisty. Udziec obsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, ze-szklić ją pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywę i mieszając zrumienić. Wlać wino i bulion. Zagotować, znowu przykryć i dusić 80 minut, często polewając sosem. Gotową pieczeń wyjąć i 15-20 minut trzymać w wy-łączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Równocześnie odtłuścić sos, dodać do niego wino, galaretkę porzeczkową i ekstrakt. Wygotować do połowy. Wlać maderę, przyprawić solą i pieprzem. Dodatki: kluski lub knedle, brukselka lub czerwona kapusta, mus jabłkowy.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton