strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Jeleń a la Prinz Eugen
Składniki:
750 g łopatki z jelenia 300 ml zalewy czerwonego wina 1 I lekko osolonej wody 2 łyżki octu
skórka z 1/2 cytryny 150 g marchwi oskrobanej i pokrojonej na kawałki długości 1 cm 50 g wiórków migdałowych zrumienionych
do posypania Do sosu: 2 łyżki masła
2 łyżki mąki 200 ml białego wina sok z 1/2 cytryny 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 1/8 I przecedzonej zalewy szczypta cukru 100 g rodzynek 1-1 1/2 łyżeczki chili 154-200 g wiśni
Sposób przygotowania:
Łopatkę włożyć do zalewy i marynować przez 48 godzin. Wyjąć, osuszyć i oczyścić z żylastej błony zewnętrznej. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę z octem i skórką czynową, włożyć mięso i marchew, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 40 minut. W tym czasie rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i mieszając zrumienić. Wlać wino, dobrze rozmieszać, dodać sok cytrynowy, ekstrakt, zalewę i cukier, zagotować. Zmniejszyć ogień. Dodać rodzynki, chili i wiśnie. Mięso wyjąć z bulionu, włożyć do sosu i pod przykryciem dusić jeszcze 20 minut. Bulion wygotować do 50 ml, przecedzić i domieszać do sosu. Przy-prawić do smaku. Wyjąć mięso z rond-la, zostawić na 10 minut, po czym po-kroić. Przełożyć do salaterki, zalać sosem i posypać migdałami.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton