strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Polędwica jelenia w folii aluminiowej
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego
pieprz 4 grube plastry polędwicy z jelenia 1 łyżka masła 4 cienkie plasterki chudego wędzonego boczku
3 x 15 cm 4 plastry jabłka grubości 1 cm bez gniazd nasiennych 4 plastry ementalera wielkości plastrów polędwicy sól
Sposób przygotowania:
Zmieszać oliwę z sokiem cytry-nowym i pieprzem, zanurzyć plastry polędwicy i marynować 1-2 godziny. Górny płomień w piekarniku ustawić na temperaturę 240° C. Arkusz folii aluminiowej 30 x 30 cm posmarować od wewnętrznej strony masłem i na środku położyć obok siebie 2 plasterki boczku, a na nich kolejno: mięso, jabłka i ementaler. Posypać solą, przykryć pozostałymi 2 plasterkami boczku i zawinąć mięso folią dość luźno, ale bardzo szczelnie. Tak przygotowane mięso położyć na brytfannie, wsunąć do piecyka, ogień zmniejszyć do 200°C i piec 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut folię ostrożnie (aby sok się nie wylał) otworzyć - najlepiej naciąć z wierzchu - i zawartość przyrumienić jeszcze przez 5 minut. Dodatek: parce ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton