strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Steki z jelenia
Składniki:
steki z górnej części udźca lub z kulki
grubości 2cm 1/4 łyżeczki pieprzu 8 rozgniecionych jagód jałowa 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Do sosu: 60 ml madery 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny pieprz i sól .
Sposób przygotowania:
Steki natrzeć po obu stronach pieprzem i jałowcem, skropić oliwą. Oliwę rozsmarować i pozostawić tak na 2 godziny. Rozgrzać olej i masło, smażyć steki 1 minutę z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień i dalej smażyć 4 mi-nuty po każdej stronie. Wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Sos zalać maderą, dodać ekstrakt z dziczyzny, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać steki. Dodatki: połówki brzoskwiń lub gruszek napełnione borówkami, czerwona kapusta lub jarzyny duszone w maśle.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton