strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Rolada z jelenia z farszem z dziczyzny
Składniki:
6 cienkich plastrów z górnej części udźca 400 ml surowej zalewy z czerwonego wina 300 g farszu z dziczyzny pieprz - 2 łyżki posiekanego estragonu 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanej trybuli 2 łyżki oleju
3 łyżki masła 2 cebule obrane i drobno posiekane 600 ml bulionu mięsnego Do sosu: 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody 6 łyżek posiekanych zielonych oliwek 80 ml madery sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry mięsa włożyć na kilka godzin do marynaty. W tym czasie przygotować farsz. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, rozłożyć na desce i lekko rozbić. Posypać pieprzem, estragonem, pietruszką i trybulką. Rozsmarować na wierzchu farsz, zwinąć razem i zapiąć wykałaczkami. Rozgrzać w brytfannie olej z masłem, obrumienić rolady ze wszystkich stron, dodać cebulę i podsmażyć na jasno. Wlać bulion i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryłem przez 35 minut. Rolady wyjąć i trzy-mać w cieple. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać oliwki i maderę, przyprawić solą i pieprzem, krótko zagotować. Rolady włożyć do sosu i zostawić na 5 minut. > Aby przyrządzić dużą roladę, trzeba użyć dużego kawałka łaty. Czas smażenia i duszenia wynosi wówczas łącznie 70-90 minut. > Sos: wlać połowę bulionu i tę samą ilość przecedzonej marynaty (300 ml) i dusić. Zamiast posiekanych oliwek można wziąć posiekane kapary lub korniszony.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton