strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Jeleń po styryjsku
Składniki:
1 kg mięsa jeleniego z mostka 300 ml surowej zalewy z białego wina 300 g cebuli obranej i pokrojonej w cienkie plastry -- 200 g marchwi obranej
startej na grubej tarce 200 g porów oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plasterki 70 g selera naciowego oczyszczonego i pokrojonego w cienkie paseczki . ... 1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekanej 1 obrany i drobno posiekany ----duży ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku
-- 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe
1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 200 ml bulionu mięsnego 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w niedużą kostkę 1 /2 łyżeczki cukru 4 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć na 12 godzin do marynaty, wyjąć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Mięso, jarzyny i zioła włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, wlać bulion, przecedzoną zalewę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, nakryć garnek pokrywką i gotować powoli przez godzinę. Dorzucić ziemniaki, ugotować je do miękkości. Przyprawić cukrem, pieprzem i solą, posypać pietruszką.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton