strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Polędwica z dzika
Składniki:
500 g polędwicy z dzika 2 łyżki masła 2 szczypty pieprzu- 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku 50 g topionego masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 185° C. W odpowiedniej brytfannie roztopić masło i krótko obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Posypać ją pieprzem, solą i tymiankiem, wstawić brytfannę do piekarnika, polać mięso częścią stopionego masła i piec 30 minut, często polewając je resztą masła i powstającym sosem. Piecyk wyłączyć i trzymać polędwicę 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać razem z sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton