strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Duszona szynka z dzika
Składniki:
1 kg szynki z młodego dzika (bez kości)
zesznurowanej 1/2 I surowej marynaty z białego wina 1/4łyżeczki soli ziołowej 60 g stopionego masła 4 łyżki pokruszonego razowego chleba 3-4 cienkie plasterki świeżej słoniny
10 x 20 cm Do sosu: 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z 1 pomarańczy pieprz i sól 2 pomarańcze podzielone na cząstki i zagrzane w 50 ml Grand Marnier
Sposób przygotowania:
Szynkę włożyć na 24 godziny do marynaty i kilkakrotnie ją w tym czasie odwracać. Potem wyjąć, osuszyć i natrzeć solą ziołową. Marynatę przecedzić i jarzyny dobrze od-sączyć. Piekarnik nagrzać do 200°C. W brytfannie rozgrzać stopione masło i obsmażyć szynkę ze wszystkich stron. Wrzucić jarzyny z marynaty, także podsmażyć, dodać 1/4 1 marynaty, wsypać pokruszony razowy chleb i zagotować. Mięso pokryć plasterkami słoniny, przykryć brytfannę i (w zależności od wieku zwierzęcia) dusić do miękkości 2-21 /2 godziny. W tym czasie mięso odwracać i z powrotem przykrywać słoniną, dolewać też po trochu resztę marynaty. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w wyłączonym otwartym piecyku. Do sosu dodać skórkę pomarańczową i musztardę, przegotować, przetrzeć przez sito i znów wlać do brytfanny. Domieszać sok pomarańczowy, przyprawić solą i pieprzem. Odrzucić słoninę, szynkę pokroić, polać sosem i obłożyć cząstkami pomarańczy. Dodatki: czerwona kapusta i sałatka z cykorii. Zamiast podanych składników do-dać do sosu 100 g suszonych śliwek, ugotowanych na miękko w 1/8 1 portwajnu, 2 łyżkach soku pomarańczowego i 1 łyżce soku cytrynowego i przetartych przez sito.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton