strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Szynka z dzika
Składniki:
4 kg szynki z dzika
bez skóry i kości
podzielonej na 1-kilogramowe kawałki roznieconych jagód jałowca 1 liść laurowy 2 gałązki tymianku kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Podane składniki zagotować razem i wystudzić. Kawałki szynki włożyć do odpowiedniego naczynia i zalać zimną zalewą. Mięso powinno być dobrze przykryte. Na wierzch narzucić czystą ściereczkę i w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu peklować 10-14 dni. Kawałki mięsa trzeba odwracać co dwa dni. Następnie wyjąć mięso i osuszyć. Powiesić w przewiewnym, suchym miejscu na 2 dni, aby całkowicie wyschło. Po 8-10 dniach wędzić na zimo (najlepiej zlecić wędzenie rzeźnikowi). Uwędzoną szynkę włożyć na 12 godzin do zimnej wody, wyjąć i wytrzeć. Pojedyncze kawałki związać razem, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, tak aby pokryła mięso, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 11 /2 godziny.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton