strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Steki z dzika
Składniki:
2 steki z dzika Na marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku cytrynowego '- - - -6 posiekanych jagód jałowca szczypta mielonych goździków pieprz --
Dodatki: 2 gruszki obrane i przepołowione
20 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka soku cytrynowego szczypta cynamonu - kawałek skórki cytrynowej 4 łyżeczki galaretki porzeczkowej 1 łyżka masła
1 łyżka oleju
10mI koniaku i 40 ml bulionu mięsnego
sól pieprz -
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej steki i marynować pod przykryciem kilka godzin. Na małym ogniu udusić grusz-ki w białym winie z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką. Trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3-4 minuty z każdej strony, wyjąć i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz, a do zawiesiny dodać koniak i odskrobane resztki z dna patelni. Wlać bulion i wygotować sos, aż zgęstnieje. Posolić i popieprzyć. Odstawić na bok, włożyć steki i potrzymać w sosie parę minut. Do połówek gruszek włożyć po 1 łyżeczce galaretki porzeczkowej i po-dawać razem ze stekami.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton