strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Kotlety z dzika
Składniki:
6 kotletów z młodego dzika 1 łyżeczka soli 112łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 2 łyżeczki tymianku 60 ml oliwy z oliwek - 6 plasterków masełka sardelowego lub masełka o innym smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety natrzeć po obu stronach solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, posmarować olejem i zostawić na 3 godziny. W tym czasie obrócić dwukrotnie. Smażyć na grillu 7 minut z każdej strony. Położyć na stekach po plasterku masła sardelowego. Dodatki: puree ziemniaczane, duszone jarzyny, sałata.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton