strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Boeuf Stroganow z dzika
Składniki:
2 łyżki masła 2 łyżki oleju 500 g polędwicy z dzika - . pokrojonej na paseczki szerokości 1 cm 1 duża
obrana i posiekana cebula 1 liść laurowy 1/4łyżeczki tymianku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/4łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny 1/8 I białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ź 1 łyżką mąki 150 g 30% śmietanki 1/2 łyżeczki soku cytrynowego sól pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, szybko zrumienić paseczki mięsa i przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić liść laurowy, cebulę i tymianek, zeszklić. Domieszać pastę pomidorową, musztardę i ekstrakt z dziczyzny, dolać wino, chwilę pogotować. Zagęścić masłem i mąką. Dodać śmietankę i sok cytrynowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i odstawić na bok. Włożyć mięso do gorącego sosu, aby się zagrzało. Podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton