strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Filety z dzika w sosie z madery i oliwek
Składniki:
2 plastry z polędwicy dzika grubości 3 cm sól pieprz 2 rozgniecione jagody jałowca 2 łyżki masła Na sos: 1łyżka ekstraktu z dziczyzny - 60 ml madery odrobina pasty sardelowej 8-10 zielonych oliwek nadziewanych papryką grubo posiekanych 3 łyżki 30% śmietanki sól i pieprz .
Sposób przygotowania:
Filety lekko wyklepać dłonią i natrzeć po obu stronach solą, pieprzem i jałowcem. Na patelni roztopić masło, szybko obsmażyć mięso z obu stron, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple. Odlać połowę tłuszczu z patelni, dodać ekstrakt, połowę madery, pastę sardelową i oliwki, zagotować razem. Domieszać śmietankę, a gdy sos będzie już gęsty, wlać resztę ma-dery i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filety włożyć do sosu i odstawić na chwilę.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton