strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Faszerowany udziec zajęczy
Składniki:
2 udźce zajęcze - 200 ml maślanki 4 utłuczone jagody jałowca Do nadzienia: 100 g mielonej wieprzowiny 1 kromka białego pieczywa bez skórki
namoczonego w 2 łyżkach śmietany 1/2 ząbka czosnku obrane i drobno posiekanego 2 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1 żółtko
2 łyżki madery 2 łyżki oleju
2 łyżki masła 1 obrana i drobno posiekana cebula 1 pęczek włoszczyzny
oczyszczonej i drobno pokrojonej 6 drobno utłuczonych jagód jałowca 200 ml czerwonego wina 100 g 30% śmietanki 1 łyżka galaretki porzeczkowej
Sposób przygotowania:
Oba udźce włożyć do miski, zalać je maślanką z utłuczonymi jagodami jałowca. Pod przykryciem wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć, obmyć, osuszyć i zdjąć błonę. Po wewnętrznej stronie przeciąć mięso aż do kości i ostrożnie wyjąć kości i ścięgna. Kości porąbać na małe kawałki. Mięso lekko pobić, złożyć wewnętrznymi stronami do siebie i wzdłuż trzech brzegów zszyć nicią. Składniki farszu dobrze wymieszać. Przygotowaną „torbę" napełnić farszem i zaszyć czwarty jej brzeg. W dużej brytfannie rozgrzać masło i olej, szybko obsmażyć mięso, dodać porąbane kości, cebulę, jarzyny i również obsmażyć. Zmniejszyć ogień, wrzucić jałowiec, wlać wino i przykrywszy brytfannę dusić 60 minut. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, z powrotem wlać do brytfanny i gotować, aż zgęstnieje. Wtedy domieszać śmietankę, galaretkę porzeczkową i mocno przyprawić do smaku. Dodatek: kiszona kapusta.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton