strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dziki królik na słodko-kwaśno z czekoladą
Składniki:
500 g mięsa z dzikiego królika
pokrojonego na kawałki 300 ml surowej zalewy z białego wina 4 łyżki masła 100 ml octu 300 ml mocnego sosu 1-1 1/2 filiżanki wiśni 4 łyżki utartej czekolady
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do marynaty, przykryć, wstawić w chłodne miejsce i kilka razy odwrócić. Po upływie 24 godzin wyjąć je i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i kawałki mięsa obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać ocet, 80 ml przecedzonej marynaty i sos. Przykryć i dusić na małym ogniu 50 minut. Następnie wyłowić mięso i trzymać w cieple. Do sosu dodać wiśnie, zagotować, wsypać czekoladę i rozpuścić ją mieszając. Przyprawić do smaku i polać mięso.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton