Potrawa: Dziki królik z cebulą i pieczarkami | |
|
Składniki: 3 łyżki oleju
5 łyżek maska -
1 młody dziki królik podzielony na części -
1 łyżka tymianku 2liśe laurowe pieprz .... sól
1 obrana i drobno pokrojona cebula
400 g drobnych pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki soku cytrynowego
200 ml białego wytrawnego wina 1/4 I jasnego bulionu z mięsa
1 łyżka pasty pomidorowej
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego estragonu
1/2 łyżeczki drobno posiekanej trybuli -
4łyżki masła
6 kromek białego pieczywa z okrojoną skórką
3 łyżki masła
|
Sposób przygotowania: Piekarnik nastawić na 165° C. W dużej brytfannie rozgrzać olej z 3 łyżkami masła. Podzielonego królika szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać tymianek i liście laurowe, posypać pieprzem i solą. Wsunąć do piekarnika, często mięso przewracając, dusić pod przykryciem godzinę. W małej rynce rozgrzać resztę masła i zasmażyć cebulę na złoty kolor. Wrzucić pieczarki i mieszając poddusić razem. Dolać sok cytrynowy, wino i bulion. Dodać pastę pomidorową i wygotować do połowy. Na 5 minut przed końcem duszenia mięsa zmieszać zawartość rynki z sosem i przed podaniem polać nim królika.
Na patelni rozgrzać masło i z obu stron obsmażyć na złoto kromki pieczywa. Podawać do mięsa oddzielnie. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |