strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dziki królik z papryką
Składniki:
1 młody dziki królik podzielony na części ścianek wewnętrznych i pestek
pokrojone w paski 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki octu 3 łyżki oleju sól pieprz 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu 2 liście laurowe 1 duży ząbek czosnku obrany i drobno posiekany 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki octu 70 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ekstraktu mięsnego 4 łyżki oliwy z oliwek po 3 strąki zielonej i czerwonej papryki
oczyszczone
Sposób przygotowania:
Mięso królika odciąć od kości i pokroić na kawałki równej wielkości Z kości i resztek mięsa ugotować ekstrakt i zamrozić na zapas. W dużym rondlu rozgrzać masło i olej. Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem, dodać rozmaryn, liście laurowe, czosnek i tymianek. Skropić octem i przemieszać. Następnie wlać wino i ekstrakt, zmniejszyć temperaturę, przykryć i dusić przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Równocześnie w drugim rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć paprykę, wsypać pieprz, wlać ocet i pod przykryciem dusić na małym ogniu do miękkości. Do mięsa dodać paprykę. Wszystko razem wymieszać i zostawić na 5 minut. Dodatek: polenta
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton