| Potrawa: Polędwica z dzikiego królika w sosie | |
| Składniki: 1 comber z dzikiego królika
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml białego wytrawnego wina
500 g pomidorów sparzonych obranych ze skórki i posiekanych
4 posiekane sardele
1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
3łyżki siekanej bazylii
1/4łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli
szczypta cukru
75 g czarnych oliwek bez pestek
75 g zielonych oliwek faszerowanych czerwoną papryką
3łyżki masła
4kromki białego pieczywa z okrojoną skórką
| Sposób przygotowania: Odciąć od kości duże i małe polędwiczki i pokroić je w grube plastry. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć mięso po obu stronach. Wlać wino, odskrobać resztki z dna rondla i pod przy-kryciem dusić mięso 30 minut. Następnie dodać pomidory, sardele, czosnek, bazylię, pieprz, sól i cukier i dusić przez kolejne 15 minut. Do-dać jeszcze oliwki i leciutko dusić 15 minut, po czym przyprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło i silnie podsmażyć pieczywo z obu stron. Podawać do mięsa oddzielnie. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|