strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant z prawdziwkami w sosie śmietanowym
Składniki:
1 młody bażant oskubany i wypatroszony
sól 100 przerośniętej wędzonej słoniny
pokrojonej w szerokie cienkie paski Do natarcia ptaka: 4 łyżki stopionego masła 1 pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 mała obrana i drobno posiekana cebula 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki średnio ostrej musztardy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Na sos: 3 łyżki masła 1/2 cebuli obranej i posiekanej 250 g prawdziwków lub pół na pól prawdziwków i pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych w plasterki 1-2 pomidory
sparzone
obrane i pokrojone w grubą kostkę 60 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietany
pieprz i sól 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 225°C. Wcześniej zmieszać produkty przeznaczone do natarcia ptaka. Bażanta wewnątrz po-solić i starannie natrzeć z wierzchu przygotowaną mieszanką. Na piersiach i brzuchu położyć plastry słoniny, wsunąć pod nie skrzydełka, udka i dobrze razem związać. Włożyć bażanta do brytfanny i piec w piekarniku 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175° C, piec przez 25 minut, kilkakrotnie w tym czasie polewając spływającym tłuszczem. Równocześnie na patelni rozgrzać masło, poddusić na jasno cebulę, dodać grzyby i pod przykryciem dusić 10 minut. Wrzucić pomidory, wlać wino i wygotować do polowy. Domieszać śmietanę, zagęścić, osolić i po-pieprzyć, dodać pietruszkę. Trzymać w cieple. Z bażanta odjąć plasterki słoniny i drobno pokrojone podać później razem z pieczystym. Ptaka polać sosem i w ciągu następnych 10 minut zrumienić. Wyjąć z brytfanny i trzy-mać w cieple. Z sosu zdjąć tłuszcz i wymieszać z duszonymi grzybami. Dodatki: puree z ziemniaków, ziemniaczki książęce lub krokiety
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton