strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant faszerowany
Składniki:
1 młody sprawiony bażant 1/4 łyżeczki soli ziołowej Na farsz: 125 g chudego mięsa wieprzowego zmielonego w maszynce lub farszu z białej kiełbasy 20 g trufli lub 100 g pieczarek albo prawdziwków
oczyszczonych i drobno posiekanych 50 g wiórków migdałowych 2 utłuczone jagody jałowca szczypta soli szczypta pieprzu 30 ml madery 3łyżkitopionego masła 3-4 plasterki świeżej słoniny
10x20cm 2 łyżki masła 2 łyżki esencji z dziczyzny lub ekstraktu 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki madery
Sposób przygotowania:
Bażanta natrzeć solą ziołową wewnątrz i z wierzchu. Dobrze wymieszać składniki farszu, napełnić nim bażanta i na 1-2 dni odstawić do lodówki. Otwór w tuszce zapiąć wykałaczkami lub zaszyć. Polać ptaka stopionym masłem, piersi, uda i skrzydła przykryć plasterka-mi słoniny i czterokrotnie obwiązać. Piekarnik nagrzać do 225°C. W dużej brytfannie rozpuścić 2 łyżki masła, położyć bażanta na grzbiecie i piec przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do 175°C i piec dalej, często polewając tłuszczem. Po 35 minutach zdjąć słoninkę i nitki. Przez następne 15 minut zrumienić ptaka, kilkakrotnie polewając tłuszczem, a słoninkę drobno pokroić i przechować w ciepłym miejscu. Sos częściowo odtłuścić, zmieszać go z ekstraktem i przecierem pomidorowym, zagotować i dodać maderę. Bażanta podzielić na porcje, farsz ostrożnie wyjąć, pokroić w plastry i ułożyć na środku ogrzanego półmiska. Wokół umieścić porcje mięsa, polać częścią sosu, na wierzchu rozłożyć kawałeczki słoniny. Dodatki: czerwona kapusta (str. 200), kiszona kapusta, sałatka z białej kapusty lub borówki.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton